Cranio, een gekke naam?

Craniosacraal therapie of craniotherapie? Hoe zit het nou? De therapie is vernoemd naar het gedeelte van het lichaam waar het invloed op uitoefent. Het cranio (schedel) sacraal (heiligbeen) systeem is het gebied waarin je hersenen en je ruggenmerg functioneren. Dit gebied is ‘ingepakt’ in vliezen, die een gesloten bindweefselsysteem vormen. In dit afgesloten systeem vind je hersen- en ruggenmergvloeistof. Het aanmaken en afvoeren van deze vloeistof gebeurt in een ritme, als een soort ademhaling. 


Waarom werkt cranio?

Ons hele lichaam kan functioneren mede dankzij de aanwezigheid van elastisch bindweefsel (fascie). Door fysieke of emotionele ‘ophopingen’ kan de elasticiteit van dat bindweefsel aangetast worden. Cranio reset het bindweefsel. Zoals een computer heeft ons lichaam soms ook een reset nodig. We worden als het ware weer opnieuw opgestart. Daardoor komt zenuwstelsel tot rust. 

hoe ziet een behandeling eruit?

Je neemt plaats op een behandeltafel nadat je je schoenen hebt uitgedaan. Je kleren houd je verder aan. Als je dat wilt, krijg je een dekentje over je heen. Als je lekker ligt, wordt je lichaam van je voeten tot aan je hoofd doorgenomen door middel van zachte aanrakingen. Zo voelt de therapeut wat de toestand van jouw bindweefsel is. Als er iets niet in balans is, wordt dit (door de aanrakingen) direct herstelt. Ook word je geholpen in het bewust worden van de oorsprong van de klacht.

Van welke kennis wordt er gebruik gemaakt?

Sandra heeft de opleiding fysiotherapie gedaan. Ze gebruikt deze kennis op een holistische manier. Dat betekent dat ze niet alleen kijkt naar de klacht zelf maar jou als mens; je hele lichaam. Daarnaast heeft ze twee opleidingen gevolgd voor craniotherapeut;  Barral Visceraal Therapeut en Upledger Craniosacraal therapeut. Met deze studies leer je met bindweefsel in het lichaam werken en blokkades (aan)voelen en opheffen. Meer informatie over deze studies vind je op www.upledger.nl.

Wat is het verschil tussen cranio, chiropractie, manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie?

Alle therapievormen behandelen het bewegingsapparaat (je botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen). Cranio behandelt specifiek het bindweefselapparaat en de verbinding hiervan met het centrale zenuwstelsel. Dat gebeurt met zachte manuele technieken om het bindweefsel te beïnvloeden en te ontspannen. Ook wordt bij craniotherapie aandacht besteedt aan mogelijke psychosomatische oorzaken van geblokkeerd bindweefsel. Dit heeft alles te maken met bewustwording van gevoelens en emoties. Juist die kunnen de oorzaak zijn van onbegrepen klachten zonder duidelijke medische oorzaak.

Voor welke klachten kan ik terecht?

Cranio heeft effect bij klachten zoals hoofdpijn, migraine, rugpijn, nekklachten en schouderklachten zijn goed te behandelen met deze therapievorm. De therapie helpt ook bij minder voor de hand liggende klachten zoals slaapstoornissen, stress, lusteloosheid, vermoeidheid, burn-out, hyperactiviteit, dyslexie of sinusitis. Klik hier voor een uitgebreider overzicht.

IS Cranio is voor iedereen toegankelijk?

Je kunt met of zonder verwijzing van je huisarts of specialist door een CranioSacraal Therapeut onderzocht en behandeld worden. Meer informatie vind je op www.cranio-nederland.nl. Of download de folder hieronder!

Download
Alles over Cranio
Cranio.pdf
Adobe Acrobat document 184.9 KB

Ervaringen

Neem een kijkje op de pagina van mensen die je voor zijn gegaan! Hieronder vind je een filmpje over vijf vrouwen en hun ervaring met craniotherapie.