CranioSacraal Therapie

Luisteren naar je lichaam? Deze therapie helpt daarbij.

Wilt u graag van uw lichamelijke en/of emotionele klachten af? Ook al zijn het vage klachten? Of klachten die maar niet overgaan of steeds weer terug komen? Misschien heeft u al van alles geprobeerd? Klachten doen er soms jaren over om te ontstaan voordat je er dusdanig last van krijgt dat het je gaat belemmeren in je dagelijks functioneren. Cranio brengt dat wat geblokkeerd is in je lichaam weer in beweging en zorgt er zo voor dat de oorzaak van je probleem wordt aangepakt. Na ongeveer drie behandelingen voel je een merkbaar verschil.

Wat is het verschil tussen cranio, chiropractie, manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie?

Alle genoemde therapievormen hebben gemeen dat het bewegingsapparaat centraal staat. Cranio behandelt specifiek het bindweefselapparaat en de verbinding hiervan met het centrale zenuwstelsel. Kenmerkend voor deze therapie zijn de zachte manuele technieken om het bindweefsel te beïnvloeden en te ontspannen. Verder is het specifiek voor de cranio sacraal therapie dat er ook veel aandacht wordt besteed aan mogelijke psychosomatische oorzaken van geblokkeerd bindweefsel. Dit heeft alles te maken met bewustwording van gevoelens en emoties. Juist die kunnen de oorzaak zijn van onbegrepen klachten zonder duidelijke medische oorzaak.

(On)begrepen klachten

Cranio heeft effect bij klachten zoals hoofdpijn, migraine, rugpijn, nekklachten en schouderklachten zijn goed te behandelen met deze therapievorm. De therapie helpt ook bij minder voor de hand liggende klachten zoals slaapstoornissen, stress, lusteloosheid, vermoeidheid, burn-out, hyperactiviteit, dyslexie of sinusitis. Klik hier voor een uitgebreider overzicht.

Waarom werkt cranio?

Ons hele lichaam kan functioneren mede dankzij de aanwezigheid van elastisch bindweefsel (fascie). Door fysieke of emotionele ‘ophopingen’ kan de elasticiteit van dat bindweefsel aangetast worden. Cranio reset het bindweefsel. Zoals een computer heeft ons lichaam soms ook een reset nodig. We worden als het ware weer opnieuw opgestart. Daardoor komt zenuwstelsel tot rust. 

Hoe werkt cranio?

In tien stappen wordt uw hele CranioSacrale Systeem (lees: lichaam) van beneden naar boven doorlopen. De start is bij de voeten. Door middel van een zachte aanraking worden alle grote bindweefselstructuren in het lichaam gevoeld. Op deze manier verkrijgt de therapeut informatie over het bindweefsel en de toestand ervan. Eventuele verstoringen herstellen direct, verhardingen worden weer zacht. De therapeut helpt u bij het ''bewustwordingsproces'' in relatie tot de oorsprong van de klacht met behulp van lichte aanraking. Op deze manier komt u meer/weer in contact met uw lichaam. Dit gebeurt met de kleding aan in een ontspannen en veilige sfeer. 

Cranio is voor iedereen toegankelijk

U kunt met of zonder verwijzing van uw huisarts of specialist door een CranioSacraal Therapeut onderzocht en behandeld worden. Gecertificeerde therapeuten, die voldoen aan de opleidingseisen zijn aangesloten bij het Register CranioSacraal Therapie Nederland (RCN). Dit register borgt de kwaliteit en zorgt dat uw behandeling door een deskundig therapeut wordt uitgevoerd.

Wij zijn ook aangesloten bij het de Beroepsvereniging Upledger CranioSacraal Therapie Nederland (UCN). Hier kunt u meer informatie vinden over deze behandelvorm en/of download de folder door hier te klikken.

Cranio... EEn gekke naam?

Cranio sacrale therapie, cranio sacraal therapie, kraniosakrale therapie, craniale therapie, sacrale therapie, kraniosakraal therapie, cranio sacraal therapie, cranio sacraal behandeling??? Er blijk onduidelijkheid over deze naam en therapievorm, de therapie is genoemd naar het systeem waar het invloed op uitoefent. Het cranio (schedel) sacraal (heiligbeen) systeem is het gebied waarin je hersenen en je ruggenmerg functioneren. Dit gebied is ‘ingepakt’ in vliezen, die een gesloten bindweefselsysteem vormen. Hierbinnen bevindt zich hersen- en ruggenmergvloeistof. Het aanmaken en afvoeren van deze vloeistof gebeurt in een ritme, als een soort ademhaling. CranioSacraal Therapie valt onder lichaamsgerichte therapie. Het is een verdieping van de osteopathie, voor de meest uiteenlopende (on)begrepen klachten.

In deze film beschrijven vijf vrouwen wat hun ervaring is met Cranio. Herken je iets van jezelf in deze vrouwen? Deel deze video als je anderen wilt laten weten wat deze lichaamsgerichte behandelmethode te bieden heeft. Elk lijf vertelt een verhaal. Welk verhaal vertelt jouw lijf?